به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد، بهزاد صفری معاون فناوری اطلاعات بانک سپه روز اول اردیبهشت ماه در جریان برگزاری رویداد «امیدتاک» از برنامههای این بانک برای توسعه رمزارز ملی و استیبل کوین اختصاصی خبر داد.
صفری توسعه و انتشار رمزارز ایرانی را یکی از اولویتهای آینده این بانک اعلام کرد و گفت: بانکهای ایرانی باید به سمت تولید استیبل کوین اختصاصی حرکت کنند، این رمز ارز در کنار طرح ریال دیجیتال، میتواند به ابزاری قدرتمند برای تسویههای بینالمللی و حتی معاملات اوراق بهادار در بورس تبدیل شود و به عنوان ابزاری کارآمد برای تسهیل مبادلات مالی و تجاری به کار گرفته شود. وی همچنین اعلام کرد بررسیها برای پیادهسازی قراردادهای هوشمند آغاز شده است.
استیبل کوین بانکی و ریال دیجیتال
اگرچه باید از هرگونه اقدام بانکهای ایرانی برای نزدیک شدن به دنیای فینتک استقبال کرد، اما اساساً این سوال مطرح است که استیبل کوین (CBDC) مدنظر بانک سپه چه تفاوتی با ریال دیجیتال خواهد داست؟
موضوع مهمی که باید به آن توجه داشت اینکه استیبل کوینها مانند تتر باید پشتوانهای با ارزش ثابت داشته باشند. در پروژه ریال دیجیتال روند کار مشخص است: هر ریال دیجیتال نرخ برابری ۱:۱ با ریال یا تومان رسمی ایران خواهد داشت. اما بانک سپه این موضوع را روشن نکرده که پشتوانه استیببل مکوین مد نظر ابن بانک چه خواهد بود. اگر قرار است این ارز دیجیتال باز هم با پشتوانه ریال به بازار عرضه شود، پس تفاوت آن با ریال دیجیتال چیست؟ آیا قرار است با دو پروژه پر هزینه موازی روبرو شویم؟ اگر چنین باشد، انتشار این استیبل کوین چندان پروژه منطقی به نظر نحواهد رسید. اما اگر قرار است چنین استیبل کوینی با پشتوانه دلار یا طلا (مانند طلای تتر) عرضه شود، میتوان از آن به عنوان ابزار مناسب برای سرمایهگذاری استفاده کرد و در این صورت با استقبال گستردهای روبرو خواهیم شد.
از آنجاکه معاون فناوری بانک سپه به کاربرد ارز اختصاصی این بانک در تسویه حسابهای بین المللی اشاره کرده، پس میتوان امیدوار بود که با پروژه موازی با ریال دیجیتال روبرو نباشیم.
رشد ورود سرمایه بانک سپه و افزایش امنیت دارایی سرمایه گذاران
با فرض اینکه در پروژه صدور و انتشار استیبل کوین بانک سپه با پشتوانه دارایی به جز ریال مواجه باشیم، میتوان آن را پروژهای جذاب برای سرمایهگذاری قلمداد کرد. از یک سو این پروژه را میتوان طرح سرمایهگذاری بانکی دانست که علاوه بر پشتوانه امن بانکی میتوان روی مشتقات آن مانند راه اندازی صندوقهای ETF حساب کرد که احتمالا موفق به جذب سرمایه مشتریان خواهد شد.
چنین استقبالی از سوی عموم مردم میتواند سرمایه بالایی را به عنوان مونور محرک به بانک سپه تزریق نماید که نتیجهای جز افزایش ارزش سهام نمادهای وابسته به این بانک در بورس نخواهد داشت. پس تا اینجای کار میتوان گفت که در صورت صدور استیبل کوینی با مشخصات یاد شده، سرمایهگذاری روی نمادهای بورسی این بانک سودآور خواهد بود.
کمک بزرگ استیبل کوینهای بانکی به کاهش تورم و رشد نقدینگی
یکی از مزایای صدور استیبل کوینهای بانکی، جذب نقدینگی از مشتریان است که در ازای ابن نقدینگی، توکنی دیجیتال به آنها داده خواهد شد. پس هر قدر استقبال عمومی از چنین پروژهای افزایش یابد میتوان متصور شد که نقدینگی بیشتری از سوی مشتریان به سمت بانک هدایت شود. این یکی از بهترین اقدامات بانکی برای کاهش نقدینگی محسوب شده است که به کاهش تورم در سطح ملی منجر خواهد شد.
همچنین با توجه به ماهیت بانکی این استیبل کوین حتما ارز مورد معامله براب ارید و فروش آن ریال تعریف خواهد شد که در صورت موفقیت پروژه در جذب سرمایهگذار میتواند منجر به افزایش تقاضا برای ریال و در نتیجه، افزایش تقاضا نیز به افزایش ارزش ارز ملی کشور شود. به یاد داشته باشیم که در جریان «ریال گریزی» شکل گرفته طی ماههای اخیر در پی رشد بیرویه قیمت ارز، عدم علاقهمندی عمومی برای نگهداری ریال و تمایل مردم به تبدیل داراییهای خود به داراییهایی امنتر چون ارز یا طلا، یکی از عوامل مهم برای رشد تورم و کاهش ارزش ریال بود که در پس کاهش تقاضا برای ارز رسمی کشور ایجاد شد.
پس اساساً این پروژه در صورت موفقیتآمیز بودن، میتواند هم به کاهش نقدینگی و تورم و هم به افزایش ارزش ارز ملی کشور کمک کند. برای اثبات این مدعا کافی است به رشد تقاضا برای دلار آمریکا اشاره کرد که بخشی از آن مرهون فعالیتهای تتر و دیگر استیبل کوینهای مبتنی بر دلار در بازار کریپتو بوده است. بر اساس دادههای وبسایت معتبر coin market cap، حجم فعلی بازار کریپتو رقمی حدود ۷۵/۲ تریلیون دلار است که تمامی داراییهای این بازار بر مبنای محاسباتی و با استفاده از تتر مورد معامله قرار میگیرند. این در حالیست که بودجه کل کشور در سال ۱۴۰۴ رقمی حدود ۱۳۰ میلیارد دلار برآور شده است؛ رقمی که نشانگر اهمیت استیبل کوینهای موفقی چون تتر و کمک آنها به اقتصاد آمریکا است.
هرچند ایده بانک سپه برای انتشار استیبل کوین اختصاصی این بانک در وهله نخست و در صورت عدمپشتوانه ریالی ایدهای موفق محسوب میشود، اما باید دید در سرنوشت این پروژه در ادامه چه خواهد شد. ولی آنچه مسلم است باید از هر نوع ایده بانکها برای نزدیکتر شدن فضای اقتصاد ایران به فینتک، تنوع بخشی به روشهای سرمایهگذاری و افزایش تعامل با اقتصاد جهانی به ویژه با ایجاد چشمانداز مثبت در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا و فردای اقتصاد کشور پس از توافق احتمالی استقبال کرد و آن را به فال نیک گرفت.
انتهای پیام/
نظر شما