کد خبر 1026
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۰

بورس از شوک گازوئیلی جان گرفت

بورس از شوک گازوئیلی جان گرفت

مصوبه سه‌نرخی شدن گازوئیل، ورق معاملات را برگردانده و به‌ویژه گروه پالایشی را در کانون توجه قرار داد؛ مصوبه‌ای که کارشناسان معتقدند تأثیرات دامنه‌داری بر صنایع و هزینه‌های تولید خواهد داشت.

به گزارش زمان اقتصاد؛ بازار سرمایه در دومین روز کاری هفته، با آرامش آغاز شد اما خیلی زود با شوک یک تصمیم دولتی مواجه شد. مصوبه سه‌نرخی شدن گازوئیل، ورق معاملات را برگرداند و به‌ویژه گروه پالایشی را در کانون توجه قرار داد؛ مصوبه‌ای که کارشناسان معتقدند تأثیرات دامنه‌داری بر صنایع و هزینه‌های تولید خواهد داشت.

با آغاز اجرای سیاست جدید قیمت‌گذاری گازوئیل، فرمول نرخ‌گذاری این سوخت استراتژیک دستخوش تغییراتی جدی شد. بر اساس مصوبه هیئت وزیران، در کنار نرخ پایه ۳۰۰ تومانی، دو نرخ جدید ۴۰۰۰ و ۲۸۰۰۰ تومانی برای مصارف مازاد و خارج از سهمیه تعریف شده است.

رهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با زمان اقتصاد با اشاره به مصوبه اخیر دولت در خصوص قیمت‌گذاری جدید گازوئیل، از تغییر فرمول محاسبه نرخ این حامل انرژی خبر داد.
وی توضیح داد: طبق این مصوبه، قیمت پایه گازوئیل همچنان ۳۰۰ تومان باقی می‌ماند، اما دو نرخ جدید نیز به آن افزوده شده است. یکی از این نرخ‌ها با افزایش ۵۰ درصدی و دیگری با افزایش ۱۰۰ درصدی نسبت به نرخ پایه تعریف شده که با توجه به شرایط فعلی، معادل حدودی ۴۰۰۰ تومان و ۲۸ هزار تومان خواهند بود.
حسینی ادامه داد: اعمال این پلکان‌های قیمتی، به‌ویژه برای صنایعی که مصرف گازوئیل بالایی دارند، می‌تواند تأثیرات محسوسی بر بهای تمام‌شده محصولات و به‌ویژه هزینه‌های حمل‌ونقل داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تأمین گازوئیل در بخش حمل‌ونقل گفت: بر اساس مصوبه جدید، تأمین این سوخت براساس بارنامه صورت خواهد گرفت. با این حال، احتمال ایجاد کسری در برخی بخش‌ها وجود دارد که می‌تواند منجر به افزایش هزینه حمل و بالا رفتن هزینه‌های شرکت‌های پخش شود.
وی همچنین درباره استفاده از ژنراتورها در صنایع تصریح کرد: چنانچه شرکت‌ها نتوانند مجوزهای لازم را برای استفاده از ژنراتور دریافت کنند، ناچار به خرید گازوئیل با نرخ‌های بالاتر خواهند بود؛ امری که می‌تواند فشار هزینه‌ای بیشتری ایجاد کند.
حسینی در ادامه به تأثیر این مصوبه بر صنعت پالایشگاهی اشاره کرد و گفت: پالایشگاه‌ها هم‌اکنون فرآورده‌های خود را بر اساس فرمول فعلی قیمت‌گذاری می‌کنند، از این رو تغییر چشمگیری در درآمد آن‌ها متصور نیست. اما از سوی دیگر، شرکت پالایش و پخش با اجرای این مصوبه، از نقدینگی بهتری برخوردار خواهد شد که می‌تواند فرآیند تسویه‌حساب‌ها با پالایشگاه‌ها را تسهیل کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تحقق درآمد دولت از این محل، وابسته به میزان مصرف در هر یک از پلکان‌های قیمتی است. در صورتی که حدود ۱۵ درصد از کل مصرف روزانه در پلکان دوم و ۱۵ درصد در پلکان سوم انجام شود، با در نظر گرفتن مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۱۳۰ میلیون لیتر، می‌توان انتظار داشت دولت بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد اضافه به دست آورد.

کد خبر 1026

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =