به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد؛ مسیرهای درآمدزایی طی سال های اخیر تنوع فراوانی یافته اند. از اقتصاد سبز و صنایع وابسته به آن گرفته تا اقتصاد دیجیتال، در حال تبدیل شدن به محل درآمد اصلی بسیاری از کشورها طی سال های اخیر شده اند.
اقتصاد دیجیتال امروزه از یک سو با ورود کریپتو و فینتک ها به رونق بزرگی دست یافته و از سوی دیگر، غول های فناوری را به یکی از پر سودترین محل های سرمایه گذاری برای جهانیان تبدیل کرده است.
شرکت هایی چون آلفابت، متا یا پلتفرم های بزرگ هوش مصنوعی چون ChatGPT امروزه در صدر شرکت های سودآور و پربازده جهان محسوب می شوند که علاوه بر سرمایه گذاران، کشورهای مبدا خود را نیز صاحب درآمدی عظیم کرده اند.
گوگل، سمبل درآمدزایی در اقتصاد دیجیتال
شرکت آلفابت که مالکیت پر طرفدارترین پلتفرم جامع فناوری اطلاعات و ارتباطات جهان یعنی گوگل را بر عهده دارد، بدون شک سمبل درآمدزایی از اقتصاد دیجیتال درجهان محسوب میشود.
میزان دربرگیری گوگل و اثربخشی آن تا حدی است که تقریبا کسی را در هیچ کجای جهان پیدا نخواهید کرد که از اینترنت بهرهمند باشد و از خدمات مختلف گوگل استفاده نکند. این میزان دربرگیرندگی نهایتا منجر به ایجاد منبع عظیمی از درآمد لحظه ای برای گوگل شده و آن را به نماد اقتصاد دیجیتال جهان تبدیل کرده است. اما سوال اینجاست که درآمد سالانه گوگل چه مقدار بوده و از چه طریق حاصل می شود؟
منابع و حجم درآمد سالانه گوگل
بر اساس آمار مالی شرکت آلفابت، درآمد گوگل از سال ۲۰۰۲ به این سو کاملا روند صعودی داشته و بر خلاف عمده بازارهای مالی، گوگل هر ساله سود بیشتری قسمت سرمایه گذاران خود می کند.
درآمد گوگل در سال ۲۰۲۴ بر اساس آمار رسمی، رقمی حدود ۳۴۸.۱۶ میلیارد دلار بوده است. اما از آنجاکه آمار تفکیکی مربوط به منابع درآمد گوگل در سال ۲۰۲۴ هنوز منتشر نشده، نگاهی به این آمار در سال ۲۰۲۳ خواهیم انداخت.
۱) موتور جستجوی گوگل
میزان درآمد گوگل در سال ۲۰۲۳ رقمی حدود ۳۰۷.۴ میلیارد دلار اعلام شده و همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، نزدیک به ۵۷ درصد یا معادل ۱۷۵.۰۴ میلیارد دلار از این درآمد از طریق موتور جستجوی این شرکت تامین و این بخش همزمان مهمترین منبع درآمد این شرکت آمریکایی محسوب می شود. این درآمد در حقیقت از طریق پیام های تبلیغاتی نمایش داده شده روی صفحات مختلفی تامین می شوند که ما آنها را جستجو میکنیم.
۲) تبلیغات شبکه یوتیوب
یوتیوب یکی از پر مخاطب ترین شبکه های اجتماعی جهان و البته گوگل محسوب می شود که بنا بر گزارش وب سایت «گلوبال مدیا اینسایت» حدود ۱۲۲ میلیون کاربر روزانه فعال دارد. در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۰.۲۶ درصد از درآمدهای گوگل معادل ۳۱.۵۱ میلیارد دلار از طریق تبلیغات یوتیوب تامین شده است.
۳) تبلیغات شبکه گوگل
گوگل در بخش تبلیغات به صورت شبکه ای عمل کرده و علاوه بر تبلیغات داخلی شرکت، حجم بزرگی از وب سایت های طرف قرارداد با گوگل به صورت شبانه روزی مشغول به کار هستند که ورود کاربران به هر یک از آنها، منجر به کسب درآمد برای این شرکت خواهد شد. این بخش حدود ۳۱.۳۱۶ میلیارد دلار از درآمدهای گوگل را به خود تخصیص داده که ۱۰.۲۰ درصد از کل درآمدهای این شرکت به حساب می آید.
۴) فضای ابری گوگل
گوگل نخستین ارائه دهنده جهانی فضای ابری جهان محسوب می شود که مهمترین سرویس این شرکت در بخش فضای ابری همان Google Drive است. البته خدمات دیگری چون آنالیز داده ها یا ارائه خدمات مشاوره گوگل به شرکت های مختلف را نیز باید در زمره فعالیت و درآمدهای گوگل در این بخش به حساب آورد. میزان درآمد گوگل از بخش رایانش ابری حدود ۳۳.۰۸ میلیارد دلار اعلام شده که ۱۰.۷۵ درصد ازکل درآمدهای این شرکت به حساب می آید.
۵) منابع درآمد متفرقه
اما بخشی از درآمدهای گوگل نیز از طریق سرویس های دیگر این شرکت تامین می شود؛ از گوشی های پیکسل گرفته تا اپلیکیشن اندرویدی PlayStore تا خدمات هوشمندسازی منازل و ادارات در سرویس Nest، همگی در زمره درآمدهای این بخش محسوب می شوند. البته نگاهی بخش صورت وضعیت مالی گوگل در این بخش نیز نشان می دهد که بندی به نام تبلیغات متفرقه هم در این بخش گنجانده شده است.
مقایسه درآمدهای گوگل با بودجه ایران و حج عربستان!
پیش از هر چیز باید گفت که مراد از نگارش این گزارش، نمایش اهمیت اقتصاد دیجیتال به عنوان یکی از مهمترین راه های درآمدزایی کشورهای مختلف است. اگرچه گوگل به عنوان نماد اقتصاد دیجیتال در جهان فعالیت می کند، اما لازم است بدانیم که طی سال های اخیر، شرکت های مختلفی مشغول به فعالیت شده اند که اگرچه میزان درآمدهای آنها با غولی چون گوگل قائل قیاس نیست، اما کمک شایانی به اقتصاد ملی خود کرده اند. به عنوان مثال، کشورهای اروپای شرقی همچون اسلوونی در حال تبدیل شدن به قطب اقتصاد دیجیتال منطقه خود شده و یا فروشگاه بزرگ «لازادا» که محصول همکاری کشورهای عضو پیمان «آ سه آن» محسوب می شود نیز از مهمترین موارد در زمینه اقتصاد دیجیتال به حساب می آیند. اما برای درک این اهمیت کافی است میزان درآمدهای گوگل را با درآمدهای ملی کشورها مقایسه کنیم.
به عنوان مثال، رقم کل بودجه دولت ای آن در سال ۱۴۰۴ حدود ۱۳۰ میلیارد دلار برآورد شده که این رقم، حدود یک سوم درآمدهای گوگل است!
همچنین درآمد عربستان سعودی از مراسم حج عمره و واجب، سالانه حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیارد دلار بوده که سال گذشته این رقم ۱۲ میلیارد دلار اعلام شد. این اختلاف چشمگیر نشانگر لزوم بازبینی جدی در نوع نگرش به اقتصاد دیجیتال و پتانسیل آن برای ارزآوری در ایران است. به ویژه آنکه در صورت امضای هرگونه توافق هسته ای میان ایران و آمریکا و بازگشت تدریجی کشور به بازارهای جهانی، حتما باید زیرساخت های لازم برای بهره برداری از این نوع اقتصاد را فراهم آورد.
نظر شما