تصویب اخیر تعطیلی پنجشنبهها در مجلس، بحثهای قابل توجهی را برانگیخته است." زمان اقتصاد، " در گفتگو با کارشناسان اقتصادی، به بررسی ابعاد مختلف این تصمیم میپردازد.
حسن محفوظی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار زمان اقتصاد، با این موضوع را از منظر کسبوکارها و تطابق با شرکای بینالمللی بررسی کرد و گفت :برای شرکتهایی که فعالیت بینالمللی دارند، هرچه روزهای کاریشان با کشورهای هدف (مانند کشورهای همسایه و سایر کشورهای تجاری مثل چین و روسیه) بیشتر منطبق باشد، بهتر است.
وی با اشاره به تعطیلی بسیاری از این کشورها در روزهای شنبه و یکشنبه گفت: انتقال تعطیلی پنجشنبهها به شنبه میتواند به نفع این کسبوکارها باشد تا فاکتورها، اسناد و ارتباطات رسمیشان بدون وقفه و در روزهای کاری مشترک انجام شود.
دیگر کارشناس، حسن حسنخانی در گفتگو با خبرنگار زمان اقتصاد؛ با دیدگاهی متفاوت و نگرانیهایی در مورد بهرهوری و مصرف انرژی گفت: تعطیلی بیشتر، لزوماً به معنای کاهش مصرف انرژی نیست؛ چرا که ممکن است مردم به سمت سفرهای تفریحی و استفاده از امکانات پرمصرف در ویلاها روی بیاورند.
وی تاکید کرد: مسئله عدم تراز انرژی با تعطیل کردن یک یا دو روز کشور به صورت بنیادین حل نمیشود و این گونه اقدامات صرفاً اثری موقت دارند و حتی میتوانند آسیبزا باشند.
این کارشناس همچنین به بحث بهرهوری نیروی کار اشاره کرد و گفت : این تعطیلی ممکن است کمکاری را در جامعه رواج دهد. اگرچه هماهنگ کردن تعطیلات کشور با تهران میتواند نکته مثبتی باشد، اما اگر هدف اصلی، مدیریت ناترازی انرژی باشد، این راه حل بنیادین نیست.
وی گفت: حتی در حوزه تجارت بینالملل، با پیشرفت فناوری و اپلیکیشنهای پرداخت، مبادلات به صورت شبانهروزی و بدون وقفه انجام میشود و ادعای افزایش هماهنگی برای جلسات بینالمللی با تعطیلی پنجشنبهها، دور از واقعیت به نظر میرسد.
اسماعیل غلامی دیگر کارشناس اقتصادی درگفتگو با خبرنگار زمان اقتصاد به بعد مذهبی تعطیلی شنبه و پنجشنبه اشاره کرد و گفت: این مسائل در برابر مسئله اقتصادی کشور کماهمیت تر هستند. او با انتقاد از وضعیت فعلی بهرهوری نیروی کار در ایران و مقایسه آن با کشورهای پیشرفتهای چون آلمان، ژاپن و چین، گفت: پایین بودن کار مفید در ادارات و شرکتها باعث عقب ماندگی ما خواهدشد.
وی گفت: تعطیلات متعدد، به ویژه در آموزش و پرورش، به افت تحصیلی و کاهش سطح سواد منجر میشود. در حال حاضر، آموزش و پرورش کشور تقریباً شش ماه از سال تعطیل است که این موضوع آسیب جدی به کیفیت آموزشی وارد میکند.
به نظر می رسد تصمیم برای تعطیلی پنجشنبهها، فراتر از یک تغییر ساده در روزهای کاری است. در حالی که امید به همگامسازی با استانداردهای جهانی و تسهیل تجارت بینالملل وجود دارد، نگرانیهای جدی درباره افت بهرهوری داخلی و تشدید ناترازی انرژی، نیازمند توجه است.
نظر شما